Na het indienen van verzet kan de Officier van Justitie een aantal beslissingen nemen:

  • Het verzet wordt gegrond verklaard. De boete wordt vernietigd!
  • Naar aanleiding van je verzet kan er een lagere boete worden opgelegd. Als je het hier niet mee eens bent, kan je weer in verzet.
  • De officier van justitie kan je ook dagvaarden, je moet dan voor de rechter verschijnen.

 

De officier van justitie heeft besloten mij te dagvaarden, wat nu?
Dat is goed nieuws! Dat betekent namelijk dat je verzet hebt ingediend, en daarmee voorkom je dat je gestraft wordt zonder rechterlijke toetsing. Hoewel veel mensen angstige gedachtes hebben bij een rechtszaak, is het vrijwel altijd voordeliger om naar de rechter te gaan dan het betalen van eens strafbeschikking.

De voordelen van een rechtszaak op een rij:

  • Je hebt kans op een vrijspraak.
  • Bij de rechter krijg je wel een kans om je verhaal te doen, als dit geen vrijspraak oplevert, dan heeft het sowieso invloed op de eventuele straf,
  • Je hebt de mogelijkheid om je door een advocaat te laten bijstaan. Onze advocaten kunnen u in veel gevallen pro deo bijstaan.
  • Rechters leggen vrijwel nooit een hogere straf op dan de strafbeschikking. Je loopt dus niet veel risico.

 

Hoe lang duurt het voordat ik naar de rechter moet?
In veel gevallen kan het wel maanden duren voordat je voor de rechter mag verschijnen. In de tussentijd hoef je echter nog niet te betalen.

 

Ik heb geen tijd om naar de rechter te gaan. Ben ik verplicht om te gaan?
Je bent niet verplicht om naar de zitting te gaan. Het is echter wel raadzaam om te gaan, of je advocaat namens jou te laten gaan. Immers krijg je tijdens de zitting de kans om jouw kant van het verhaal te laten zien.

 

Wat gebeurt er na de zitting?
De rechter kan besluiten om direct op de zitting uitspraak te doen. Je hoort dan of je wordt vrijgesproken, of dat je toch wordt veroordeeld. Je hoort dan ook meteen de straf. De rechter kan ook beslissing om later een beslissing te nemen. Dit duurt maximaal 14 dagen.

 

Niet eens met de beslissing van de rechter?
Het kan zijn dat je het niet eens bent met de beslissing van de rechter. In dat geval kan je hoger beroep instellen. Neem contact op met een van onze advocaten voor meer informatie over hoger beroep.